Translate

dissabte, 28 de març del 2009

Una altra Euskadi és possible.


Fa dies que reflexiono en relació al nou mapa electoral sorgit a Euskadi després de les darreres eleccions autonòmiques. Normalment evito parlar d'Euskadi, perquè penso que la situació d'aquell país és força complicada i no tinc massa coneixement de causa per poder opinar obertament. Ara, però, després d'escoltar i llegir alguns comentaris, molts d'ells reiteratius, i diria que fins i tot tòpics, em llenço a fer algunes observacions amb tot humilitat. Continuu pensant, però, que els que no vivim el dia a dia del País Basc, les sensacions, la pugna política, la tensió, la violència verbal o física no tenim prou elements per traçar una opinió exacta de la situació del país. Malgrat tot, voldria fer dues apreciacions connectades.
Primer. És lícit que un partit que no ha guanyat les eleccions, sigui el partit que ocupi la presidència del govern? Jo penso que la resposta és òbvia: sí. La contesta contrària suposa no entendre o no voler entendre el nostre sistema polític, que podria ser un altre, però que és el que tenim. I en democràcia el més important és respectar les regles del joc. Darrerament, a Catalunya ho hem vist (també a Calella), les forces polítiques que han perdut el poder han propagat la, diguem-ne, "il·legitimitat" d'ocupar la presidència del govern sense haver guanyat a les urnes. Però això no és el que diu el nostre sistema polític, al menys que guanyis per majoria absoluta. De manera molt clara ho explica Joan Ridao en un estudi per a l'Institut de Ciències Polítiques i Socials (UAB, 2007) quan diu:

«A Catalunya, el marc jurídic i institucional és el propi d’un règim polític parlamentari que descansa sobre una relació de confiança Govern-Parlament. Al ser un sistema d’ordre positiu, reveu els criteris per a la proposta de candidat a ser investit com a cap de govern, els terminis de negociació i els requeriments formals en forma de vots necessaris per a superar el debat d’investidura. La majoria parlamentària exigida per impulsar còmodament l’acció de govern és la majoria absoluta (68 diputats). L’obtenció i manteniment d’aquesta majoria esdevé doncs l’estratègia que condueix a la configuració de governs. Aquest procediment (actualment a l’art. 67 EAC) afavoreix de forma clara l’elecció de la candidatura que reuneixi un ampli suport parlamentari i, en cas de no obtenir la majoria absoluta requerida en primera votació, prima la formació de govern i la investidura del candidat a president de la Generalitat que obtingui el suport de la majoria simple al capdavant de governs minoritaris, reservant només per als casos més extrems la convocatòria de noves eleccions.»

Segon. Aporta quelcom l'alternança política a Euskadi? Penso que molt. De fet, una de les essències de la democràcia és l'alternança política. Aquest canvi en el govern pot comportar unes noves maneres de relació a Euskadi, cosa que també va passar a Catalunya. Hem de partir de la base que el País Basc no era el "caserío" del PNB. On tenen l'escriptura de compra? Euskadi és dels bascos. De tots. I aquesta darrera idea penso que pot posar fortament sobre la taula Patxi López com a lehendakari. Seria bo poder treballar per acabar amb el frentisme. Cal construir una nova Euskadi en alguns àmbits i especialment en l'àmbit polític, perquè com dic al títol d'aquest comentari, crec que una altra Euskadi és possible.

Finalment, i en relació a les crítiques que des de Catalunya ha suscitat l'acord de PSE i el PP per tal d'arribar a ocupar el govern del País Basc, demanaria menys hipocresia per part de CiU. Ja s'han oblidat dels 8 anys d'estreta col·laboració amb els governs del PP i com a pagament el suport parlamentari del PP als darrers governs de Jordi Pujol? Ai, quina manca de memòria!

4 comentaris:

Anònim ha dit...

HOLA,
1/Mes frentistes que els espanyols no hi ha ningú. només us poseu d'acord per fer fora les forces politiques que son del país en questió. Us importa un rave rés. només us interessa fer fora els partits propis de la terra que heu conquerit. parlem en propietat, vosaltres a euskadi no hi heu d'anar fer res ,de la mateixa manera que no heu d'anar a fer rés a Sudan,kosovo o filipinas.Perque vosaltres sou espanyols,no sou euskalduns
2/les eleccions a euskadi son il•legítimes desde el moment que hi han 150.000 persones que no poden votar la seva opció política. Se que aquestes persones tenen una ideologia que no comparteixo amb absolut però tenen que tenir veu de la mateixa manera que la tenen els falangistes,en fraga o etc...
3/3/ com es que no teniu els sants pebrots de prohibir partits que fan apologia de l'holocaust com democràcia nacional, o la falange ,etc,etc? perquè no us fan nosa electoralment ,que vol dir que no us afecta a l'hora d'agafar poder.
En conclusió, no vinguis a donar classes de democràcia ,perquè no teniu la gosadia de deixar als pobles triar sobre el seu dret a l’autodeterminació,entre d'altres coses. vosaltres ,els espanyols , teniu l'industria del poder,que es l’únic que us interessa.

Anònim ha dit...

M'agradaria saber que dirien o que diria el senyor Torres, si per exemple l'any passat s'hagués arribat a un acord al parlament espanyol de PP+CIU+PNB+CC per fer president al senyor Rajoy.
O que hagués passat si a l'any 95, PSOE+CIU+PNB+CC+ERC no haguessin permés que Aznar fos president del Govern.
De veritat, crec que la hipocresia no és el que diu el senyor Torres, si no que la hipocresia és dir una cosa aquí i fer-ne una altra allà.

Anònim ha dit...

Curiosament, sempre sou els mateixos perdedors, els que accediu al poder de qualsevol manera.

Anònim ha dit...

que maco,
una presidenta del parlament d'un país que no sap la llengua del país.
això no es frontisme?...es una vergonya i a sobre tu donant classes...