Translate

dissabte, 7 de març del 2009

Algunes reflexions sobre la urbanització de la riera Capaspre.


La urbanització de la riera Capaspre penso que és una bona notícia. Però com passa sempre apareixen crítiques més o menys raonades i algun despropòsit. Des dels que pensen que no s'havia d'haver fet aquesta inversió (parlo fonamentalment de CiU) fins als que voldrien que la urbanització fos una altra cosa. Tots tenen les seves raons, com he dit abans més o menys encertades segons la meva opinió.
Els que pensen que l'obra no s'havia de fer i calia haver invertit els diners del Fons Estatal d'Inversió Local en obres més petites que beneficiessin tota la ciutat són, al meu entendre, els que estan més equivocats. Primer perquè les obres de petit o mitjà pressupost són assumibles amb el temps dintre dels pressupostos municipals; segon, perquè la riera, per la seva entitat i caràcter és ciutat i tots en traurem benefici del seu arranjament i, tercer, perquè seria molt complicat aconseguir una inversió externa de prop de 2,7 milions d'euros per fer aquesta urbanització. Hauríem perdut una gran oportunitat i això no ens ho podem permetre.
Darrerament i fruit de l'avenç de les noves tecnologies i les plataformes d'opinió ha aparegut un grup de ciutadans i ciutadanes que ha iniciat un procés de participació sobre el projecte de la riera. Abans que res he de dir que qualsevol iniciativa participativa és ben rebuda i la valoro com a molt interessant, malgrat que sovint és difícil conèixer amb claredat l'abast de la mateixa. En tot cas, aquesta iniciativa ha estat capaç de redactat una al·legació al projecte, la qual cosa mostra la seva implicació en el futur d'aquest espai.
Ara bé, caldria puntualitzar algunes coses en referència a la crítica que fan sobre la manca de participació ciutadana per tal de definir el projecte. Abans que res, hem de considerar el temps que hem tingut per tirar endavant la redacció. Els requisits -especialment de temps- imposats des del govern central per invertir aquests diners ha estat definitius perquè la participació, que ha existit, hagi estat limitada. Val a dir que en un principi, quan no teníem els recursos per fer front a la urbanització havíem pensat en fer una procés participatiu més intens. Degut a la urgència vam decidir fer servir els espais de participació que tenim: el Consell de Participació, on estan representades les entitats calellenques i els partits polítics, i la Comissió d'Equipaments, creada a iniciativa de CiU. En el primer espai la presentació i discussió de les idees generals del proejecte va ser molt profitosa, fins al punt, que penso que d'allà va sortir la idea de dissenyar un bulevard i no una rambla. En el segon espai, es varen fer dues reunions. La primera va servir per explicar les línies bàsiques del projecte que havíem de redactar i demanar suggerència per part dels grups polítics i la segona per presentar l'avantprojecte valorat. Malauradament no vam rebre cap suggerència per part de l'oposició, potser, com he dit abans perquè aquest no era el seu projecte. Però ho vam intentar.
El projecte finalment presentat respon a la visió que els tècnics i el govern, amb aquesta participació ciutadana puntual, té de la funció que fa i ha de fer aquest espai. L'al·legació presentada parteix d'altres supòsits i d'una filosofia sobre la funció i ús de l'espai que penso que no és la que té i es demana de la riera. Per nosaltres la funció bàsica de la riera és d'un espai de passeig i circulació de persones, espai bàsicament de comunicació que ens servirà per unir definitivament la ciutat, ja que la riera descoberta ha estat com una barrera física important. També inclou, naturalment zones d'acollida i descans, amb arbrat i bancs, un carril bici potent i una bona il·luminació.
Actualment, el govern municipal està reflexionant sobre algunes de les idees expressades en l'al·legació d'aquest grup ciutadà. Pensem que en el procés d'urbanització haurem de tornar a replantejar el tema del carril bici i acabar de definir-lo en funció dels fluxos de vianants i altres elements a considerar. Pot ser aquest un punt d'encontre entre la iniciativa política i la d'una part de la ciutadania? Penso que segurament ho serà i amb això haurem vehiculat una proposta del teixit ciutadà pur i dur (perquè no hi ha hagut cap instrumentació política).