Translate

dissabte, 6 de desembre del 2008

Sobre els 8.000 milions d'euros pels ajuntaments

José Luis Rodríguez Zapatero ens ha tornat a sorprendre. El president del govern ha tret del seu mític barret de copa alta una mesura econòmica dirigida als ajuntaments de l’Estat que de ben segur macarà un tombant entre les mesures per activar l’economia. Òbviament serà criticada per aquells que més enllà de pensar en la solució de la crisi estant pensant en els rèdits polítics que poden aconseguir si la cosa no s’arranja. També és cert que aquells que tenim carnet socialista —per tant, amb un compromís polític que condiciona la nostra resposta— tenim l’obligació de defensar-la amb raons.

Des del punt de vista macroeconòmic, de funcionament general de l’economia, és indiscutible que una mesura com aquesta, de caire clarament keynesià, suposa una injecció de vitalitat per als mercats. L’efecte multiplicador dels 8.000 milions d’euros en inversió contribuirà a activar les diferents branques industrials i ha d’ajudar a trencar el cercle viciós que crea la manca de demanda i la desocupació. No es tracta, per tant, de la mesura fàcil (i crec que errònia) de baixar els salaris en temps de crisi, sinó d’incentivar el treball —la mesura inclou l’obligació de fer obres amb gent aturada—, perquè si hi ha feina estalviem les prestacions d’atur i l’augment de les despeses als serveis socials, per exemple, i no tanquem l’aixeta de les entrades per impostos i per recaptacions de la Seguretat Social.

Però també és una mesura importantíssima des de la perspectiva municipal. En el cas de Calella, i en aquest mateix cas estan la gran majoria dels pobles i ciutats d’Espanya, aquesta aportació directa per obres de millora a la ciutat representat uns 3,192.000 euros. Si la nostra capacitat d’inversió està situada en un milió de promig cada any, està clar que multipliquem per quatre la inversió que farà l’ajuntament de Calella l’any 2009. Farem en un any gairebé com en tot un mandat! A més a més, és una ajuda sense massa condicionats (els estrictament legals, és clar). No dependrem d’altres subvencions complementàries ni s’endarreriran molt els tràmits. És una bona notícia per als ajuntaments, una mesura conjuntural que hem de desmarcar de la negociació per al finançaments dels municipis, tema que queda pendent i a sobre de la taula. I és una bona resposta, única a Europa, pels treballadors i treballadores que darrerament han perdut la seva feina, perquè genera ocupació. I és una bona notícia per a les empreses, perquè incentiva la inversió i elles també se n’aprofitaran d’aquest fons local per reactivar l’economia.