Translate

dijous, 25 de desembre del 2008

Sobre el pressupost municipal de Calella per a l'any 2009.


El govern municipal de Calella (PSC-ERC) ha preparat un pressupost municipal que pivota sobre tres eixos principals: la contenció de la despesa, ja que estem en un moment de crisi; la sensibilitat social, hi ha un augment considerable de la partida d'ajuts d'atencions assistencials, per exemple, i la contribució per tal de generar sinergies positives davant la crisis.
El pressupost consolidat de l'Ajuntament de Calella puja 22.247.159,97 euros. La xifra global del pressupost, les decisions polítiques que hi ha darrera dels nombres i l'aplicació pràctica en la vida de la ciutat converteix la votació dels pressupostos municipals en un dels actes més importants del consistori.
El primer element que cal tenir pressent a l'hora de valorar el pressupost per al 2009 és la seva previsió d'ingressos. Si infléssim el capítol dels ingressos seria molt fàcil quadrar el pressupost, però, òbviament, estaríem davant d'una irresponsabilitat manifesta. Per això, penso que l'augment d'un 6,9% és un creixement que entra dintre de les previsions més ajustades a partir de les informacions comptables que tenim. Val a dir que la previsió d'ingressos lligats a la construcció i a les activitats econòmiques decreix en gairebé un 50%, concretament l'impost sobre construccions (ICIO) es rebaixa un 44,7% sobre el pressupost del 2008. Si tenim en compte que en aquell pressupost ja es va fer una baixa d'un 30% aproximadament, tindrem una rebaixa acumulada de més del 70%, la qual cosa penso que dóna la mida de la seriositat i la realitat amb la qual s'han plantejat els ingressos per a l'any 2009.
Quan a les despeses cal que ens aturem una mica més. L'increment global de despeses (12,9%) és certament important, però ens hem acostar més a les xifres per tal de valorar en tota la seva dimensió la política de contenció i estalvi que ha introduït el govern municipal en aquest pressupost. Efectivament, tant en el capítol de les despeses corrents, que s'incrementen només el 2,8% com en el de personal, amb un increment del 6,3%, es pot copsar la moderació dels comptes municipals. I encara és més evident si disseccionem el percentatge d'augment del capítol de personal. Del 6,3% pressupostat, només l'1,6 està destinat a la contractació de nou personal, amb la qual cosa podem afirmar que el personal de l'Ajuntament augmenta allò que és imprescindible estrictament. A més a més, si mirem quin tipus de personal augmenta -tècnic/a de promoció econòmica, tècnic/a de Serveis Socials i educadores de la llar d'infants- hauríem de considerar que en aquests temps pels que passem són justament el tipus de personal que ha d'augmentar: aquells que poden ajudar en moments de crisi. Aquestes incorporacions contribueixen clarament a donar contingut social als pressupostos.
A les despeses comunes (capítol 2) podem continuar constatant un increment contingut, ja que només augmenta el 2,4%. A més, si considerem que només la neteja viària, la recollida d'escombraries, el tractament selectiu de residus i l'enllumenat públic concentra el 2% de la puja, les demés partides només augmenten el 0,4%. En aquest capítol cal esmentar la reducció o la desaparició d'algunes partides prescindibles i no obligatòries: protocol i publicitat, encomanes de treballs i projectes externs, anul·lacions de serveis no bàsics, reduccions en el servei de neteja d'edificis, estalvi energètic i d'enllumenat públic i reducció de les subvencions a les entitats.
En relació a la reducció de les subvencions a les entitats culturals, educatives i esportives de la ciutat, hem d'agrair la comprensió que han demostrat davant d'aquests mesura restrictiva.
Finalment, només esmentar dues partides del capítol 4 -transferències corrents- que tenen el seu significat. La disminució del 22% en el servei de la Ràdio Televisió de Calella vinculada a l'emigració que ha hagut de fer cap a la TDT del Maresme i l'augment en un 63% dels ajuts d'atencions assistencials.
Capítol a part mereixen les inversions. Les darreres circumstàncies fan que el pressupost d'inversions de la ciutat sigui el més gran que mai hem tingut. A la inversió habituals, entorn a un milió d'euros, s'ha afegit la subvenció per part de l'Estat pel cobriment de la riera Capaspre, prop de 3 milions d'euros, i el darrer "regal" del govern central, que mitjançant el Fons Estatal d'Inversió Local ha atorgat a Calella més de 3 milions d'euros. Estem parlant, doncs, d'una inversió global de uns 7,5 milions d'euros.
Tot això fa que, al meu entendre, s'hagin aprovat uns pressupostos equilibrats, realistes i de contingut social.