Translate

dissabte, 28 de febrer del 2009

El Pacte Local del Turisme un instrument de reflexió i actuació a curt termini.


El proppassat dia 26 de febrer va tenir lloc al local de la Caixa del carrer Bartrina una Audiència Pública sobre el turisme a Calella i les seves perspectives de canvi.
La regidora del departament, la companya Loida Serrano del PSC, va traçar les línies generals que ens han d'ajudar a innovar i impulsar el turisme, un dels sectors econòmics amb més tradició a la nostra població. Aquesta feina ha d'aconseguir un desenvolupament sostenible i amb qualitat del sector que garantitzi la seva continuïtat.
Però tant important com el camí per arribar a dissenyar i redactar un pla d'acció per al turisme, és l'estratègia que s'ha muntat per aconseguir-ho. L'actuació, el cap a on hem d'anar i com, cal que surti d'una concertació social entre la ciutadania, l'Ajuntament i el sector privat; és a dir, els tres interlocutors hem d'intervenir activament en dissenyar el futur del nostre turisme mitjançant aquest pacte local que impulsa la regidoria de Turisme del nostre Ajuntament en col·laboració amb l'Associació Turística de Calella (ATC). Calella ha de ser un destí turístic atractiu i competitiu integrat en la nova marca Costa de Barcelona-Maresme, la qual ens donarà major projecció internacional.
L'estudi que lidera la Loida Serrano ha de generar propostes pràctiques, operatives i enfocades a curt termini, encara que dintre d'un marc de planificació general de la destinació turística Calella a mig i llarg termini. Però serà necessari el consens i la coresponsabilitat, tal com hem explicat abans. La ciutadania s'ha de fer seu el model turístic que es gesti, perquè entre altres coses, ha de ser un model en el qual els calellencs i les calellenques se sentin implicats i implicades. Per això la regidora va fer una crida a la participació de tots els actors per tal de consensuar la ciutat turística que volem.

divendres, 27 de febrer del 2009

Ja s'està treballant en l'ampliació de la llar d'infants municipal El Carrilet


Des de mitjans de febrer s'està treballant en la reforma de l'ala esquerra de les antigues escoles nacionals per tal d'ampliar la llar d'infants municipal El Carrilet.
Aquesta obra intenta donar resposta al dèficit de places d'escola bressol que té la ciutat de Calella. El Carrilet, avui dia, té capacitat per a 52 nens i nenes de 0 a 3 anys, i les previsions és que doblem aquesta oferta. Quan l'ampliació estigui en funcionament el proper mes de setembre podrem escolaritzar 107 nenes i nenes. Grosso modo podríem dir que solucionaríem el dèficit de places, si tinguéssim com a referència els 49 nens i nenes que el curs passat no varen poder accedir a aquest servei municipal. Malauradament potser no serà ben bé així, ja que dependrà de les famílies que vulguin que els seus infants ocupin una plaça a la llar d'infants, cosa que no sabrem fins que no obrim la preinscripció per al proper curs. En tot cas és una remodelació necessària i que ens ajudarà a escurçar la distància que hi ha entre les necessitats familiars i l'oferta de places d'escola bressol a Calella. Penso que el govern municipal ha de continuar treballant per augmentar aquesta oferta, malgrat les dificultats pressupostàries, d'ubicació i de gestió.
La remodelació que ens ocupa forma part del part del pla per crear 30.000 places de llars d'infants impulsat per la Conselleria d'Educació de la Generalitat de Catalunya i, per això, els gairebé 250.000 euros que costa estan subvencionats al 90% per la Conselleria. Després d'això caldrà moblar l'espai i contractar el personal especialitzat per tirar endavant el nostre projecte pedagògic i, en això, l'esforç econòmic que fa l'Ajuntament de Calella és important.

dissabte, 21 de febrer del 2009

La llei d'Educació, una llei necessària.


Les lleis, en general, tenen uns orígens diversos i intenten donar resposta a una realitat o a unes circumstàncies que es considera que s'han afermat i no tenen suport legal. Penso que en educació ens ha passat una mica això. Les realitats i les circumstàncies presents necessiten de nous marcs de referència per tal que les coses funcionin de la millor manera possible. El repte pel cos legislatiu és i serà sempre que les lleis que redactin s'acostin el màxim a la realitat que volen regular i que no la forcin innecessàriament. Però tampoc no hem d'oblidar que estem en un món que canvia molt ràpid i moltes vegades les lleis van sempre per darrera, per la qual cosa no està gens malament que hi hagi un punt de risc, una certa visió de futur.
En el cas de la Llei d'Educació que vol tirar endavant el conseller Ernest Maragall s'exemplifica aquest intent d'acostar la norma a la realitat i, també, d'anar una mica més enllà. Les innovacions que tenen a veure amb les relacions laborals (Administració-professorat), que no crec que siguin la base de la llei, són les que han portat més polèmiques, encara que personalment crec que la Llei no crea noves relacions laborals, sinó que dóna carta de naturalesa a alguns canvis que ja són una realitat en moltes escoles i instituts de Catalunya.
Però penso que si només ens quedem aquí, fem una lectura molt pobra de la Llei. Com a professor em pot temptar parlar dels temes que més m'afecten, però per a mi té més importància l'essència, els canvi global que significa aquesta Llei d'Educació. Primer perquè dissenya un model català d'Educació estretament vinculat al país; després perquè intenta reconstruir la relació de l'Educació amb la societat; també perquè vol conformar una relació de confiança amb les Administracions i, finalment, perquè aquestes relacions han de vincular l'educació amb les Administracions més properes.
Un altra història serà, més endavant, el desplegament de la Llei. Potser hi hauran decisions amb les que no estarem d'acord, però llavors serà el moment de lluitar-les. Ara, la llei, aquest marc de referència, és un treball lloable per fer de l'Educació una part essencial de l'estructura del país.

dimarts, 10 de febrer del 2009

La riera Capaspre serà un gran boulevar obert a la ciutat.


Aconseguit el cobriment de la riera després de molt de temps de perseguir-lo, el Fons Estatal d'Inversió Local ens permetrà fer de forma gairebé simultània la seva urbanització. L'import total de l'obra, 2,670.000 euros, ens dóna idea de l'oportunitat que representen aquest fons estatal per tal de rematar el cobriment. Penso, sincerament, que la urbanització de la riera es podia haver convertit en un d'aquells temes pendents de difícil solució. La nostra capacitat d'inversió és limitada i la possibilitat de trobar subvencions per una obra tan costosa és certament complicada. Tot això em confirma que la decisió del govern municipal de prioritzar aquesta acció sobre d'altres possibles a la ciutat és realment un encert del que ens haurem de felicitar amb el temps.

Les obres consistiran en dissenyar un vial únic en sentit de baixada de 6,50 metres d'amplada amb una zona de càrrega al costat de Pineda. En aquest mateix costat trobarem una franja pel carril bici de dos metres d'ample i un passeig lateral de 6,50 metres. Tant en una banda con el l'altra hi haurà una franja de 2,10 metres on s'hi posicionarà una filera d'arbres (til·lers), que en la banda de Sant Pol es reforçarà amb una altra filera de tarongers, l'enllumenat i altres elements urbans. Per sota d'aquestes franges de separació trobem la zona de pas de vianants de 7 metres d'amplada, al costat de les plantes baixes dels comerços, on es potencia el passeig i la col·locació de taules dels establiments comercials i de restauració.

La riera Capaspre serà un boulevar que pot donar molta vida a la zona no només en temporada turística, sinó al llarg de l'any. Crec que serà un lloc de trobada i un passeig del qual gaudiran tots els calellencs i calellenques. Temps al temps, que es diu.


dissabte, 7 de febrer del 2009

El carrer Jovara es beneficiarà dels diners procedents del Fons Estatal d'Inversió Local.


En un missatge anterior vaig comentar que Calella es beneficiava, dintre del FEIL aprovat pel govern central, d'uns tres milions d'euros. Encara, però, no sabíem el destí d'aquesta inversió que ens va agafar de sorpresa a tothom. En aquests moments ja sabem en quins porjectes es destinaran aquests diners, i un d'ells es la remodelació del carrer llarg.
Val a dir que és la tercera actuació que es farà en aquest carrer, ja que la primera va ser força desafortunada i la segona molt limitada, encara que va solventar en aquells moments els greus problemes que varen sorgir. També és important recordar que els veïns havien pagat gran part de l'obra i, d'alguna manera, calia donar-los satisfacció ja que encara avui patien algunes de les conseqüencies de la renovació del carrer: les peces de la zona de vianants es mouen, algunes estan trencades i el formigó central està deteriorat en algunes zones.
L'actuació es farà entre el carrer Escoles Pies i el carrer Sant Joan. Estem parlant de 2.430 metres quadrats. En ella es renovarà manera localitzada i puntual la zona central de rodadura de formigó; es renovarà totalment la zona destinada al pas dels vianants amb una peça de granit més forta; aprofitarem per canalitzar la xarxa de telecomunicacions i un sistema de reg per a les jardineres penjades que es col·locaran al llarg del carrer com a motiu ornamental. L'estètica general de la renovació seguirà la de l'inici del carrer.
Es calcula que les obres duraran uns 4 mesos i l'import de les obres serà de 356.000 euros. Esperem que aquesta remodelació sigui del gust dels veïns i dels calellencs en general.

dimecres, 4 de febrer del 2009

S'inicien els treballs per ampliar l'illa de vianants del carrer Església.


L'illa de vianants del carrer Església, un dels eixos comercials més potents de l'Alt Maresme, s'allargarà fins al carrer Cervantes. Aquest és un projecte que feia temps es va intentar portar a terme, però no s'havia arribat a un acord amb els comerciants i propietaris de locals de la zona. Era també un projecte que figurava en el programa electoral de l'agrupació local del PSC, perquè interpretàvem que l'ampliació suposava enfortir aquest eix comercial i donar més vida a la ciutat.
Ara ens hem posat mà a l'obra, i amb l'acord i la participació dels comerciants i dels propietaris de locals de la zona, que cobreixen aproximadament un terç del pressupost -encara que malauradament no tots- l'ampliació de l'illa de vianants entre el carrer Indústria i el carrer Cervantes serà una realitat abans de començar la propera temporada turística.
Penso que tots en podrem gaudir d'un espai més de passeig i d'una zona comercial més accessible i endreçada. En definitiva, d'un atractiu més de la ciutat de cares a la població i a la gent que ens visita.